Vajinoplasti

En sık yapılan genital estetik ameliyatlardan biri de vajinoplasti adı verilen vajina daraltma ameliyatlarıdır. Vajinoplasti hem vajinal kanalı daraltan hem de dokularını sıkılaştıran bir estetik cerrahi uygulamasıdır. Kadın genital organının iç kısmına vajina adı verilir. Vajinal dokular, doğumlar ve yaşın ilerlemesiyle birlikte elastikiyetini kaybeder. Bunun sonucunda da vajinal kanalda genişleme ortaya çıkar.

Vajinal Kanalda Genişleme Neden Olur?

Vajinal kanaldaki genişlemenin en önemli nedeni normal doğumlardır. Doğum sayısı arttıkça gevşeme ve genişleme oranı o oranda artar. Bunun dışında genetik nedenler, aşırı kilo alınması, dramatik kilo kaybı, gebelik, ileri yaş ve menopoz da vajinal duvardaki kaslarda sarkmaya neden olarak vajinada genişleme ve gevşekliğe yol açar.

Vajinoplasti ameliyatına neden ihtiyaç duyulur?

Vajinada genişleme olması hem kadın hem de partneri için cinsel sorunlara neden olabilir. Genişlemiş bir vajina nedeniyle kadın ve erkek yeterince cinsel haz alamayabilir. Ayrıca genişlik ilişki esnasında vajinadan sesler gelmesine sebep olarak çiftlere rahatsızlık verebilir. Kadın bu durumda öz güven kaybı yaşayabilir.

Bazen vajinadaki kasların gevşekliği nedeniyle idrar kaçırma ve organlarda (idrar kesesi, kalın barsak) aşağı sarkma gibi olumsuz durumlar da ortaya çıkabilir.

Vajinoplasti tedavisi vajen dokularının esneklik ve sarkmasına göre cerrahi operasyonla veya lazer yöntemi ile de yapılabilmektedir.

Lazer İle Vajinolasti

Vajinal kanalın tümünü sıkılaştırma yani rahim ağzından vajen girişinde kadar etkili olmaktadır.Böylece vajinal cilt altı dokuda kollajen liflerinin uyarılmadığı tek bir doku kalmamaktadır. Kanal boydan boya daha genç bir dokusal ve anatomik yapıya kavuşmaktadır.

Tek başına uygulanan Lazer vajina estetiğinde cerrahi işlem uygulanmayacağından dolayı  yüzeyel sinir kesileri olmayacaktır böylece vajinal duyarlılık azalmamakta  ve erkek cinsel organının vajina içindeki yarattığı basınç hastalar tarafından daha iyi algılanmaktadır. Cinsel doyuma ulaşmada bu nedenle daha belirgin artmaktadır.

Lazer uygulaması 10-15 dakikalık ayakta tedavi şeklinde uygulanılan bir yöntemdir. Lazer ile yapılan vajinoplasti operasyonları kadınlar için avantaj teşkil etmektedir. Lazer tedavisi ile vajinal gevşemenin yanı sıra idrar kaçırma problemide son bulabilmektedir.

Lazer ile tedavi sonrası kollojen liflerde ki artış ile vajen duvarı kalınlaşmakta ve sıkılaşmaktadır. Lazer tedavisi bayanlar için kolay günlük yaşamlarını etkilemeden yaptırabilecekleri çok pratik bir yöntemdir. Son derece rahat bir teknik olması ve yan etkileri olmadığından günlük yaşam ve özel hayatlarının korunmasının sağlanması açısından kadınlarımız için son derece önem arz etmektedir.

İyi yönlerinin yanı sıra belki de tek kötü tarafı lazer tedavisinin geçici bir uygulama olmasıdır. Cerrahi ve lazer birlikte olduğu durumlardaki gibi kalıcı bir etkisi yoktur.

Tek başına uygulanan lazer tedavisi iki üç yıl etkinliğini gösterdiği halde cerrahi operasyonlar hastamız normal doğum yapmadığı sürece etkisini kaybetmez. Lazer ve cerrahinin birlikte uygulanması bayanlar tarafından daha memnun edicidir.

Vajinoplasti operasyonu nasıl yapılır?

Vajinoplasti operasyonları genel anestezi ya da epidural anestezi ile yapılabilir.

İşlem sırasında, vajina arka duvarından bir kısmı kesilip çıkarılır, vajinal duvarda bulunan gevşemiş kaslar sıklaştırılarak takviye edilir, son olarak da kesilen kenarlar eriyen dikişlerle birbirine dikilir. Böylece güçlü bir pelvik taban ve daha dar bir vajinal kanal çapı elde edilir.

Vajinoplasti ile birlikte iç dudak küçültme operasyonu olan labioplasti de eş zamanlı olarak yapılır.

Vajinoplasti ameliyatı riskleri nelerdir?

Her ameliyatta görülebilen kanama, enfeksiyon ve skar dediğimiz sert yara izi oluşumu vajinoplasti cerrahisinde de görülebilir. Ameliyat sonrası antibiyotik kullanımı ile enfeksiyon riski minimuma indirilir.

Ameliyattan sonra nelere dikkat edilmelidir?

Lekeleme, ağrı ve şişme, vajinoplasti ameliyatından sonraki ilk birkaç gün içinde sıklıkla görülür. Ağrı için ağrı kesici ilaçlar ve şişmeyi azaltmak için buz tatbiki önerilmektedir. Ameliyattan sonra ikinci veya üçüncü gün normal günlük aktivitelere dönülebilir. Ameliyatta kendi kendine eriyebilen dikişler kullanıldığı için dikiş aldırmaya gerek yoktur. Hastaların 4 ila 6 hafta boyunca cinsel ilişkide bulunmaları, tampon kullanmaları veya vajinaya nüfuz edebilecek benzeri bir uygulama yapmaları önerilmez. Aksi takdirde vajinal kanalda tekrar gevşeme ortaya çıkabilir.

Vajinoplastiden sonra normal yolla doğum yapabilir mi?

Vajinoplasti normal yolla doğuma engel değildir; fakat normal doğum vajinada tekrar gevşemeye neden olacaktır. O nedenle bebek isteniyorsa vajinoplasti doğum sonrasına ertelenebilir.

Vajinoplasti ameliyatının faydaları nelerdir?

Operasyondan sonra kadınların kendine olan güveni artar. Cinsel problemler ve idrar kaçırma gibi fonksiyonel sorunlar çözümlenmiş olur. Operasyon sonrası memnuniyet oranı yüksektir.

    Doktora Sor

      İletişim ve Randevu Formu

      Şikayetiniz