Perine Estetiği

Doğum dikiş izlerinin düzeltilmesi, daha hoş bir görünüm kazandırılmasına perine estetiği denir.

Perine Bölgesi Estetiği Nedir?

Vajina ile anüs (makad) arasında kalan genital alanın adıdır perine; genellikle ‘perine bölgesi estetiği’ ya da doğum dikiş izlerinin düzeltilmesi, estetik olarak daha düzgün bir hale getirilmesi ‘perineoplasti’ adıyla bilinmektedir. Fakat, doğum yapmamışlara da ‘perine’ adı verilen vajina ile anüs arasında katlantılar, cilt fazlalık ve kırışıklıkları nedeniyle perineoplasti (perine bölgesi estetiği) uygulanabilmektedir.

Doğum dikişlerinin kötü bir görünüm sergilemesi pek çok kadın için sorun oluşturmaktadır. Doğum dikiş izlerinin düzeltilmesi, estetik yönden daha hoş bir görünüm kazandırılması ‘perine estetiği’ olarak da bilinir.

Perineye doğum kesileri neden yapılır?

Kesi, bebeğin başının normal doğum sırasında rahat çıkması ve düzensiz yırtıkların oluşmasının engellenmesi gibi amaçlarla, ‘perine’ adı verilen vajina ile makat arasındaki yerin sağ tarafına makasla yapılmaktadır. Doğumu kolaylaştırmak için yapılan bu sağ perine kesisi ‘epizyo kesisi’ , ‘epizyotomi kesisi’ ya da ‘doğum kesisi’ adıyla anılmaktadır. Normal doğum sonrası tam iyileşmeyen ya da daha sonra enfeksiyon kaparak açılan epizyotomi izleri; hem psikolojik hem de fiziksel yönden kadınlarda pek çok rahatsızlıklara neden olabilir…

Normal doğumdan kalan dikiş izlerinin genital estetik düzeltilmesi, vajina ile makat arası cilt katlantılarının temizlenmesi ve estetik olarak bu genital bölgenin hoş bir görünüm kazandırılması ameliyatı, ‘Perineoplasti’ (Perine estetiği) olarak adlandırılmaktadır.

Perine estetiği – Perineoplasti, sıklıkla vajina daraltma ameliyatları ile birlikte, eş zamanlı olarak hatta bazı durumlarda labioplasti ve klitoris estetiği ameliyatları ile de birlikte yapılmaktadır.

Doğum dikiş izleri neden kötü iyileşir?

Bebeğin çıkmasından hemen önce yapılan epizyo kesisinin doğumdan sonra iyi bir şekilde onarılmalıdır; aksi takdirde doğum sonrası dönemlerde bu bölgede yara iyileşmesinin gerçekleşmesi kötü bir şekilde olur ise nedbe (skar) dokusu kalabilmektedir.

Evde yapılan doğumlarda sıklıkla ortaya çıkmaktadır. Doğum sonrası dikişlerin iltihap kaparak açılması, bebeğin vajinal kanaldan çıkarken; yırtarak çıkması perine alanına zarar vermektedir. Özellikle zor doğumlarda (bebeğin normalden iri olması, bebeğin baş çapının normalden geniş olması, vajina girişinin darlığı, çatı darlığı) doğum yırtıkları oldukça fazladır.

Doğum dikiş izleri düzeltilmezse ağrılı cinsel ilişkiye neden olabilir…

Kötü iyileşmeye bağlı gelişen nedbe dokusu, seksüel ilişki anında ağrıya (disparoni) yol açabilir; bu durum zamanla çiftlerde, cinsel isteksizlik ve tatminsizliği de beraberinde getirebilir. Öyle ki aldatma ve boşanmalara kadar giden evlilik sorunlarına neden olabilir. Bunun yanında doğumdan sonra değişikliğe uğramış ve kötü görünen bir vajina; kadınlarda güven eksikliğine, eşinden utanmaya ve psikolojik birtakım sorunlarda ortam hazırlabilir…

Epizyo skarlarının yani nedbe dokusunun çıkarılarak düzeltilmesi operasyonuna “epizyo skarektomi” denilmektedir. Epizyo skarlarının çıkarılması operasyonları, tek başına yapılabileceği gibi genellikle vajina daraltıcı ameliyatlar (vajinoplasti operasyonu) ile birlikte de gerçekleştirilir.

Perine bölgesi estetiği nasıl yapılır?

Perine bölgesinin; anatomik anlamda düzeltilmesi, varsa doğum dikiş izlerinin temizlenmesi, vajina ile anüs arası cilt katlantılarının (doku fazlalıklarının) alınması ‘perine estetiği’ (Perineoplasti) kapsamı içindedir; bu tür operasyonlar kozmetik ve işlevsel amaçlarla yapılır. Kozmetik yönden genital bölgenin estetik açıdan daha iyi görünmesini sağlarken işlevsel yönden de seksüel ilişki anında ağrı, acı gibi sorunların giderir…

Doğum dikiş izlerinin giderilmesi nasıl yapılır?

Doğum dikiş izleri dikiş Doğumdan kalan dikiş izleri ‘epizyo skarları’ ismi ile anılmaktadır. Bazen buradaki dikiş izleri kabarık, bazen de çöküntü halde olabilir. Kötü iyileşmiş bu izlerin çıkartılmasına da epizyo skarektomi adı verilir. Epizyo skarektomi operasyonu genel olarak lokal anestezi altında (bölgesel uyuşturma ile) yapılmakta ve 30 dakika kadar sürmektedir.

Normal doğum yapmamışlarda perine bölgesinde cilt katlantıları fazlaysa  perine estetiği ameliyatları da ortalama 30 ile 45 dakika arasında gerçekleştirilir; operasyon sorası ağrı ve kanama, yok denecek kadar azdır…

Ameliyatı yaptıran hastalar, 3 günde işlerinin başına dönebilir; genelde de 1.5 ay sonra cinsel ilişki serbest olur.

Perine estetiği genelde vajina daraltma ile birlikte yapılır…

Yaptığımız doğum izlerinin çıkarılması operasyonları, çoğunlukla vajina daraltma (vaginoplasti) operasyonları ile aynı zamanda gerçekleştirilir; perineoplasti ameliyatlarının sonuçları, son derece memnuniyet vericidir.

    Doktora Sor

      İletişim ve Randevu Formu

      Şikayetiniz